Ardei Iute

Original din America Centrala si de Sud ardeiul iute a fost raspandit in lume de marinarii Spanioli si Portughezi, el face parte din familia Solanaceae.

 

"Nivelul de iute" se masoara dupa o metoda inventata de Wilbur Scoville in 1912. Unitatea se masura SHU (Scoville Heat Units) a devenit intre timp standard industrial. La inceput SHU se determina dupa cate parti de apa cu zahar este nevoie pentru a dilua o mostra de ardei iute pana cand nu se mai poate detecta iuteala. Un ardei cu 0 SHU nu este iute, iar Conform Guinness Book, recordul mondial pentru cel mai iute ardei a fost detinut de Red Savina Habanero (570,000 SHU).

 

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Seminte:

Cresterea ardeilor iuti incepe odata cu procurarea semintelor. Semintele pot achizitionate de la un magazin specializat sau de pe internet. De asemenea se gasesc seminte pentru un numar foarte restrans de specii si in supermarket-uri. Se poate sa obtineti seminte si din ardei cumparat de la piata sau magazine prin uscare si scoaterea semintelor din ardei.

Germinare:

Cel mai inportant ca o samanta sa germineze este sa aiba caldura, umezeala si oxigen. Este bine ca pamantul sa fie umed in perioada de germinatie. Atentie, prea multa apa poate sa strice. Perioada de germinare este diferita de la o specie la alta si poate dura de la cateva zile la cateva saptamani.

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Ardeiul iute:

 

 

  • ajuta circulatia

  • ajuta in caz de raceala sau gripa 

  • se foloseste impotriva caderii parului 

  • imbunatateste viata sexuala 

  • are efect anticoagulant

  • imbunatateste memoria

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specii de ardei iute...

Aceasta specie de ardei iuti se pare ca este de origine din nordul Americii Latine. Denumirea acestei specii vine de la faptul ca este o planta "anuala". Pentru prima data s-a cultivat in Mexic in jurul anului 2500 ic.

Exemple: Anaheim/NuMex Peppers, Paprika, Peperoncini, Peter Pepper, Pimento si ...

 

Originali  din Peru sau Bolivia, conform descoperirilor arheologice, acesti ardei iuti au fost cultivati (domestic) in Peru incepand cu amul 2500 ic. Conform descoperirilor de la situl arheologic Hueca Prieta, mare perte din acesti ardei au fost cultivate de civilizatiile pre-Incase. In America de Sud sunt botezati Aji. Speciile Baccatum pot fi deosebite de celelalte specii  prin flori cu pete galbene, verzi sau cafenii.

 

Aci Sivri                                                          Bolivian Long,                                         Scoville Bolivian Marble
Bolivian Yellow                                               Brazilian Bonanza                                   Brazilian Little Red
Brazilian Multicolor                                         Brazilian Multicolor                                  Acorn Brazilian Red Olive
Cobanero, Mayan Love                                  Exploding Fire                                         Mexican Red
Peruvian Orange                                            Puya sau Pulla

De origine din bazinul Amazonului aceasta specie de ardei se gaseste atat in varianta salbatica cat si in varianta domestica. Cel mai vechi Capsicum Chinese a fost descoperit sub forma unui singur ardei intact in pestera Guitarrero din Peru si este datat 6500 ic (probabil este o forma salbatica). Se pare ca domesticirea Capsicum Chinese a avut loc in anul 2000 ic in muntii Anzi. In aceasta categorie se gasesc cele mai iuti specii de ardei.

Din specia capsicum chinese fac parte:

Adjuma 

Aji Dulce 

Datil 

Fatalii 

Red Savina 

Scotch bonnet sau Jamaican Red 

Madame Janette

Naga Jolokia 

Naga Morich 

Goatpepper

Tepin

Capsicum Frutescens este varianta primitiva a Capsicum Chinese. Majoritatea plantelor din aceasta categorie sunt perene.

Din aceasta specie fac parte:

Achari                                                  Amdra                                                 Azr
Calcutta Long                                      Bangalore Torpedo                             Bengali Small Hot
Dagger Pod                                         Flame Fountain                                   Fountain Red
Jwala                                                   Kumthi                                                 Kurnool
Laungi                                                 Mandi                                                   Megh
Merah                                                  Nanded                                                Nepali
New Delhi Long                                   Patna                                                   Pungent Red
Sri Lankan                                           Suryamukhi Cluster                             Tabasco
Thai, Bangkok Greenhouse Strain      Thai, Bangkok Upright                         Trupti
Yatsufusa                                             Zimbabwe Bird                                    Zimbabwe Large Red