Am observat ca in ultimii ani din ce in ce mai multi romani prefera sa bea whisky. Pentru cei care beau sau nu, doresc sa fac o mica istorie despre whisky. Printre primele mele “cursuri” despre whisky a fost unul la distileria de la Glengoyne in Scotia, o vizita pe care o recomand tuturor.

Distileria Glengoyne

 

Primul document despre whisky este din anul 1405 si a fost gasit in Irlanda, in acest document se specifica ca whisky-ul a fost produs de calugari. In 1496 un alt document mentioneaza despre existenta whisky-ului in Scotia.
Whisky-ul este o bautura alcoolica spirtoasa care se matureaza in general in butoaie din lemn de stejar. Ca exceptii, exista si whisky-uri maturate in butoaie din lemn de cires etc. Whisky-urile din categoria “scotch” se matureaza in butoaie vechi, cu cat un butoi este mai vechi, cu atat mai bine. Burbon-ul se matureaza in butoaie noi. De faptul ca la un interval de timp butoaiele trebuiesc schimbate profita diversi intreprinzatori. Un bun exemplu este o firma care produce parchet din lemnul butoaielor de whisky scoase din folosinta. Acest parchet se deosebeste printr-o culoare deosebita si o “aroma originala”.

Printre alte produse secundare sunt pachetele cu bucati de lemn din butoaiele de whisky (chipsuri de lemn) folosite la afumarea carnii:

chipsuri de whisky

 

Principala materie prima in producerea de whisky este orzul, malţul de orz, graul, secara, maltul de secara sau porumbul.
Cele mai importante categorii de whisky sunt single malt, malt si blended.

Whisky-ul se poate bea cu gheata ("on the rocks") sau fara ("plain" sau "straight up").

 

Single malt este whisky-ul care are gustul, mirosul, culoarea si in general toate caracteristicile cat mai apropiate de ceea ce promoveaza “istoric” o distilerie. Doar o mica parte din productia unei distilerii se vinde in produse de tip “single malt”. Din tot single malt-ul produs de o distilerie intr-un an, se pastreaza un singur butoi, acest whisky se imbuteliaza in sticle numerotate (ca la vin) in categoria “single cask” (”single cask”=singurul butoi). Whisky-ul “single cask” este cel mai scump si se gaseste in general la distilerii si in magazine selecte. Astfel se bauturi NU se gasesc la “supermarket” . Glenfiddich este cel mai vandut single malt din lume. Exemple de single malt: Glenfiddich, Glengoine, Oban, Talisker etc.

 

Distileria OBAN

Malt - este categoria de whisky fabricata doar din malţ de orz in recipiente cu forma de ceapa, ca cele din fotografia de mai sus. Malţul este un produs obtinut din boabe de orz incoltite, uscate si macinate. Datorita modul de uscare al malţului in multe whisky-uri se simte un gust de fum. In Scotia orzul se usuca in general prin arderea carbunelui. Cei de la Glengoyne sunt printre putinii care usuca orzul cu foc de lemne. Malt este o bautura care poate contine mai multe malt-uri, chiar din ani diferiti dar provenind de la aceeasi distilerie.
Vatted Malt - este categoria de whisky care se produce prin amestecarea mai multor single malt-uri de la mai multe distilerii. Fata de whisky blended, vatted malt nu contine grain. Pe piata apare in categoria “pure malt”. Exemplu: Johnnie Walker Green Label.
Grain - Acest tip de whisky este folosit in general in distilerii pentru obtinerea whisky-ului blended (amestecat). Grain se obtine din secara si malt de secara. Amintesc despre aceasta categorie pentru ca mai nou a aparut pe piata “single grain” (grain=grâne). Chiar daca in Loch Lomond se bea si whiskey fabricat cu apa din loch (cel putin asta au incercat sa-mi dea), un bun exemplu de single grain este Loch Lomond 2000
Blended - Acestea sunt whisky-uri produse din “malt” si “grain” whisky si sunt cele mai ieftine. Exemple: Chivas Regal, Ballantine’s, Johnnie Walker Red Label, etc.

O alta categorisire a whisky-ului este si cea in funtie de zona de provenienta:
Scotch - Este whiskey produs Scotia. Daca vizitati Scotia si comandati generic “whisky”, sigur veti primii scotch. Cele mai cunoscute scotch-uri de la noi sunt cele produse in Speyside. In regiunea raului Spey se produc Glenfiddich, Cardhu, Glen Grant, Grant’s etc. Cel mai vandut scotch in Europa este Ballantines iar in lume cel mai vandut scotch este Johnnie Walker Red Label. Cea mai veche distilerie de whisky malt este Strathisla care a fost înfiintata in 1786 iar in 1950 a fost cumparata de Chivas Brothers Ltd. A doua distilerie aparuta in nordul scotiei este OBAN, in 1794.
La Glengoyne aveau pe perete tabloul de mai jos:

 

By Appointment to H M Queen Elizabeth

 

Whiskey Irlandez - Nu am gresit cand am scris whiskey pentru ca Whiskey in irlandeza este whisky si este considerat parintele tuturor whisky-urilor. Whiskey irlandez se distileaza de trei ori si se matureaza in butoaie de lemn o perioada de cel putin 3 ani. Cele mai cunoscute marci de whiskey la noi sunt Jameson si Tullamore Dew.

 

Distileria Jameson

 

Whiskey American:
Bourbon - este unul dintre principalele whiskey-uri americane. Originar din regiunea Bourbon statul Kentucky, SUA aceasta bautura a fost creata in 1964 in urma unei legi date de congres. Cele mai importante caracteristici ale burbon-ului sunt: trebuie sa fie 100% natural, se produce din amestec de cereale in care cel putin 51% sa fie porumb, sa fie maturat in butoaie noi de stejar minim doi ani si sa fie produs in America. Exemple de burbon: Four Roses, Jim Beam, Wiled Turkey etc.
Whiskey-ul Tennessee este o alta categorie de whiskey american, teoretic acest whiskey este diferit de bourbon din cauza felului in care se face filtrarea. Eu consider ca Tennessee este pana la urma un bourbon. Exemple: Jack Daniel’s (blended) si Gentleman Jack (single malt).
Mai am multe de testat si de spus dar acum astept comentariile voastre.

Un serviciu oferit de CComment