Nu există articole în această categorie. Dacă pe această pagină există subcategorii, acestea pot conține articole.

Subcategorii

Capsicum Annuum este o specie de planta din categoria Capsicum, nativa Sudului Americii de Nord si a Nordului Americii de Sud. Acesta este cel mai comun ardei si extrem cultivat (dintre toate speciile de  capsicum domestice).

Specia cuprinde o varietate de marimi si forme, ambele bânde si ușor iuți. Cum ar fi: bell peppers, jalapeños, New Mexico chili si cayanne peppers.

Această specie de ardei iuti se pare că este de origine din nordul Americii Latine. Denumirea acestei specii vine de la faptul ca este o planta "anuala". Pentru prima data s-a cultivat in Mexic in jurul anului 2500 ic.

Exemple: Anaheim/NuMex Peppers, Paprika, Peperoncini, Peter Pepper, Pimento si ...

 

Originali  din Peru sau Bolivia, conform descoperirilor arheologice, acesti ardei iuti au fost cultivati (domestic) in Peru incepand cu amul 2500 ic. Conform descoperirilor de la situl arheologic Hueca Prieta, mare perte din acesti ardei au fost cultivate de civilizatiile pre-Incase. In America de Sud sunt botezati Aji. Speciile Baccatum pot fi deosebite de celelalte specii  prin flori cu pete galbene, verzi sau cafenii.

 

Aci Sivri                                                          Bolivian Long,                                         Scoville Bolivian Marble
Bolivian Yellow                                               Brazilian Bonanza                                   Brazilian Little Red
Brazilian Multicolor                                         Brazilian Multicolor                                  Acorn Brazilian Red Olive
Cobanero, Mayan Love                                  Exploding Fire                                         Mexican Red
Peruvian Orange                                            Puya sau Pulla

De origine din bazinul Amazonului aceasta specie de ardei se gaseste atat in varianta salbatica cat si in varianta domestica. Cel mai vechi Capsicum Chinense a fost descoperit sub forma unui singur ardei intact in pestera Guitarrero din Peru si este datat 6500 ic (probabil este o forma salbatica). Se pare ca domesticirea Capsicum Chinense a avut loc in anul 2000 ic in muntii Anzi. In aceasta categorie se gasesc cele mai iuti specii de ardei.

Denumirea științifică a speciei, Capsicum Chinense sau Capsicum sinensis ("Capsicum chinezesc") este o denumire greșită. Toate speciile Capsicum își au originea în Lumea Nouă. Nikolaus Joseph von Jacquin (1727–1817), un botanist olandez, a numit în mod eronat specia în 1776, pentru că el credea că sunt originare din China datorită predominanței în bucătăria chineză după introducerea lor de către exploratorii europeni.

Din specia capsicum chinese fac parte:

Capsicum frutescens este o specie de ardei iute care este uneori considerată ca făcând parte din specia capsicum annuum.  Plantele din capsicum frutescens pot fi plante perene, anuale sau de scurtă durată (majoritatea sunt perene). Florile au o corolă albă, verzuie sau galben verzuie și se polenizează singure sau cu ajutorul insectelor. Ardeii produși de plantele din această specie cresc de obicei în sus si au formă de la elipsoid-conic până la ascuțit.

De obicei sunt foarte mici și iuți și cresc 10–20 milimetri lungime și 3–7 milimetri  în diametru. Ardeii au de obicei culoarea galben pal și se maturizează până la roșu aprins, dar pot fi și de alte culori. Această specie are o varietate mai mică de forme în comparație cu alte specii de Capsicum.

Capsicum frutescens au tulpini ornamentale și la maturitate produc ardei în cantități mari și colorate. 

Specia capsicum frutescens este originară din America de Sud și Centrală. S-au răspândit rapid în toate regiunile tropicale și subtropicale din această zonă și în prezent crește și în sălbăticie.

Din aceasta categorie fac parte...

Capsicum Pubescens este foarte diferit din punct de vedere genetic si este in continuare cultivat majoritar in America de Sud. Ardeii din aceasta secie sunt cunoscuti si sub numele de "ardeii pom".

Din aceasta specie fac parte:

 

Aji Mongol                                      Aji Rocoto                                                    Caballo
Cabe Bandung                               Ecuadorian Red Pepper for Hell                   Manzano Amarillo
Manzano Canario                           Mexican Red                                                Peron Rojo
Rocoto Canario                              Rocoto de Seda