Specie: Capsicum Annuum

Origine: Mexic

SHU: 3,500 to 3,600 SHU

Nivel iute: mediu sus

Jalapeño este un ardei iute de dimensiuni medii din specia Capsicum annuum. Un ardei matur jalapeño are 5–10 cm lungime și grosime de 25–38 mm (este un ardei "cărnos"). Poate avea un nivel de iute pe scala Scoville între 3.500 și 3.600 SHU. În general este cules și consumat în timp ce este încă verde, ocazional este lăsat să se coacă complet până devine roșu, portocaliu sau galben. Este mai lat și în general mai puțin iute decât ardeiul Serrano (care este similar). Institutul "Chile Pepper" este cunoscut pentru dezvoltarea de variații colorate. 

jalapeno

Jalapeño este cunoscut și ca "huachinango" (pentru jalapeño roșu copt), chile gordo (care înseamnă "ardei iute gras") și de asemenea este cunoscut sub numele de cuaresmeño.

Denumirea jalapeño este spaniolă pentru „de la Xalapa” (de asemenea, scrisă Jalapa), capitala Veracruz, Mexic, unde ardeiul era cultivat în mod tradițional. Numele Xalapa este de origine nahuatl, format din xālli (nisip) și āpan (loc de apă).

Perioada de creștere este de 70–80 zile. Când este matură, planta are 70-90 cm înălțime. De obicei, o plantă produce 25 - 35 ardei. În timpul unei perioade de creștere, o plantă va fi culesă de mai multe ori.

 

Un serviciu oferit de CComment