Capsicum Chinense

De origine din bazinul Amazonului aceasta specie de ardei se gaseste atat in varianta salbatica cat si in varianta domestica. Cel mai vechi Capsicum Chinense a fost descoperit sub forma unui singur ardei intact in pestera Guitarrero din Peru si este datat 6500 ic (probabil este o forma salbatica). Se pare ca domesticirea Capsicum Chinense a avut loc in anul 2000 ic in muntii Anzi. In aceasta categorie se gasesc cele mai iuti specii de ardei.

Denumirea științifică a speciei, Capsicum Chinense sau Capsicum sinensis ("Capsicum chinezesc") este o denumire greșită. Toate speciile Capsicum își au originea în Lumea Nouă. Nikolaus Joseph von Jacquin (1727–1817), un botanist olandez, a numit în mod eronat specia în 1776, pentru că el credea că sunt originare din China datorită predominanței în bucătăria chineză după introducerea lor de către exploratorii europeni.

Din specia capsicum chinese fac parte:

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Brazilia

SHU: 100 000 SHU

Nivel iute: foarte iute

Bolivian Bumpy Chili este rezultatul încrucișării Curcubeului Bolivian cu Yellow Bumpy. Ardeii se coac până la galben strălucitor și prezintă câteva tonuri minunate de violet/cupru în drum spre coacere. Aceasta speciae are o aromă foarte fructată și o iuteala mare, tipică soiurilor capsicum chinese. Plantele cresc foarte compacte și stufoase și se potrivesc bine chiar și într-un ghiveci mic.

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Brazilia

SHU: 500 to 1,000 SHU

Nivel iute: foarte iute

Biquinho  sunt cunoscuți și sub denumirea de ardei cu Cioc Mic (sau „picături dulci” atunci când sunt murați). Această specie de ardei iute este extrem de rară si face parte din categoria capsicum chinese, aceeași specie ca unii dintre cei mai iuti ardei din lume. Are forma unui cioc mic, rotunjit în partea de sus cu un vârf distinct și lungime de doar un centimetru. 

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: SUA

SHU: 125 000 - 325 000

Nivel iute: mediu sus

Este greu să ascunzi la ce să te aștepți de la ardeiul Limba Diavolului (Devil's Tongue) - totul este descris în nume. Vei găsi o mega iuțeală, care este întruchipată într-o formă de habanero răsucită și pliată - ca limba deformată a diavolului însuși. Iuțeala extremă a ardeiului, aroma fructată și nuanța vibrantă fac ca Limba Diavolului (Devil's Tongue) să fie perfect pentru salsa și sosuri extreme.

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Denbighshire și Nottingham, UK

SHU: 2 480 000

Nivel iute: extrem de iute

Respirația Dragonului (Dragon's Breath) este un soi de ardei iute testat oficial la 2,48 milioane SHU, acesta  îl face al doilea cel mai iute ardei din lume  după Pepper X (care a rămas numărul unu, de asemenea, neconfirmat de Guinness World Records din 2021). Pentru că rezultatele măsurătorilor sunt foarte diferite, Guinness World Records încă considera Carolina Reaper drept cel mai iute ardei din lume.

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Dorset, Anglia

SHU: 1 000 000 - 1 500 000

Nivel iute: extrem de iute

Dezvoltarea Dorset Naga a început lângă Dorset, Anglia, în jurul anului 2001, când Joy și Michael Michaud de la „Peppers by Post” au cumpărat o plantă Naga Morich de la un magazin de alimente orientale din sudul Angliei. 

Scrie comentariu (0 Comentarii)