Original din America Centrala si de Sud ardeiul iute a fost raspandit in lume de marinarii Spanioli si Portughezi, el face parte din familia Solanaceae.
Sunt de fapt fructe, nu legume, pentru că ardeii iuți se dezvoltă chiar din florile plantei, exact ca fructele.
"Nivelul de iute" se masoara dupa o metoda inventata de Wilbur Scoville in 1912. Unitatea se masura SHU (Scoville Heat Units) a devenit intre timp standard industrial. La inceput SHU se determina dupa cate parti de apa cu zahar este nevoie pentru a dilua o mostra de ardei iute pana cand nu se mai poate detecta iuteala. Un ardei cu 0 SHU nu este iute, iar Conform Guinness Book, recordul mondial pentru cel mai iute ardei este detinut de Carolina Riper (in medie 1 569 300 SHU) cu toate că neoficial cel mai iute este Pepper X (3 180 000 SHU).
Gradul de iuțeală din interiorul unui aliment poate fi măsurat prin metoda Scoville, însă folosind analiza (HPLC), cromatografie lichidă de înaltă performanță, rezultatul măsurări este mult mai precis. Doar mamiferele și omul simt iuțeala ardeiului, păsările sunt imune.
Totusi, cu adevarat cea mai iute specie e adrei din lume este Respiratia Dragonului (2 480 000 SHU).
Mai multe informații despre creșterea ardeiilor iuți gasiti aici: Click pentru Creștere Ardei Iute
Un serviciu oferit de CComment