Inca de la inceput, denumirea de condimente sau mirodenii a fost aplicata in bucatarie, farmacie, cosmetica, acelor ingrediente care evidentiau un patrunzator gust sau miros de iute sau aromat. Pentru gatit se folosesc bucati intregi de condimente pentru a permite aromelor sa se dezvolte in mancare.

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Aceasta scala a fost conceputa special pentru a compara iuteala diverselor condimente:

10-vulcanic: ardeiul iute

9-incendiar: piper 

8-naravas: hrean
7-arzator: ghimbir, piper alb
6-fierbinte: annato
5-picant: cuisoare
4-cald: boia de ardei
3-mediu: oregano, pelin
2-bland: arpagic, menta
1-delicat: chimen,anason,maghiran

0-neutru: busuioc;

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Menta (izma) este numele unei plante erbacee parfumate (mentha ) dintr-o familie parfumata, vesela si proaspata, Laviate, alaturi de rudele sale: menta-creata, menta-piperata si busuiocul-cerbilor, de la care se utilizeaza frunzele si varfurile inflorite, in scop terapeutic si gastronomic.

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Il folosim mai des decat mancam mere sau bem bere, are personalitate puternica si musca rau, daca nu suntem atenti. Vorbesc despre piper, condimentul nelipsit din orice bucatarie. Chiar se poate spune orice bucatarie, fara teama de esec in cazul unei verificari.

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Cu siguranţă nu există om care să nu fi simţit gustul sărat vreodată, căci nu degeaba sarea a constituit chiar şi o sursă de inspiraţie pentru basme. Pe lângă faptul că ne ajută să rămânem sănătoşi, menţinând un echilibru al lichidelor în organism, şi al activităţilor musculare şi nervoase, sarea ne ajută şi să pregătim feluri de mâncare delicioase, prin însăşi existenţa ei. Clorura de sodiu, după denumirea ei chimică, trebuie totuşi folosită moderat.

Scrie comentariu (0 Comentarii)