Preparatele culinare din orez sunt foarte apreciate datorita aspectului placut, gustului si valorii nutritive mari.Ele contin glucide simple, poliglucide si amidon din orez.Mancarurile din orez au la baza tehnologii simple, rapide si moderne ce permit pastrarea in buna masura a factorilor nutritivi, executarea lor la comanda cat si utilizarea lor de catre categorii largi de consumatori datorita bunei digestibilitati pe care o confera tratamentele temice aplicate.
Dintre preparatele celebre cu orez trebuie mentionate Paella, Rizotto, Sake, Sushi si Pilaf.
Paella-specialitate spaniola de orez cu diverse ingrediente (leguminoase, mazare verde, fasole boabe alba sau naut, carne de pasare, chorizo, crustacee, moluste etc.) preparata intr-o tigaie mare, fara coada, cu 2 toarte numita paellera; se poate prepara rustic, la iarba verde si se poate consuma direct din tigaie sau intr-un mod foarte rafinat;
Rizotto-preparat din orez de origine italiana care se obtine prin inabusirea orezului in grasime impreuna cu ceapa tocata, apoi se fierbe in supa, se adauga unt si diverse alte ingrediente(legume, branza, sunca, ciuperci etc.)si se serveste ca fel princpal.Daca se adauga doar branza sau sofran (obligatoriu pentru Rizotto alla milanese) se poate utiliza ca garnitura la preparatele din carne (in special vitel, peste) si preparate din oua.
Risotto
Sake-bautaura alcoolica din orez, un fel de vin din orez cu continut de alcool de 15-17 %, se obtine prin fermentarea orezului si procesul dureaza o luna. Pastrat la rece chiar si la congelator, poate rezista 6 luni.De cele mai multe ori, sake se pregateste din orez si apa, iar provenienta acestor ingrediente este, de asemenea, foarte importanta in definirea calitatii si gustului final.Aciditatea apei este vitala, aceasta afectand modul in care aroma se raspandeste in preparat, dar si senzatia de dulce sau sec pe care vinul din orez o va avea.In functie de gradul de prelucrare al orezului si daca s-a adaugat sau nu alcool in el, sake este de trei feluri.Honjozo-shu este facut din orez, apa si o cantitate mica de alcool distilat care ii va conferi bauturii un gust sec, uscat. Ginjo-shu este sake preparat din orez macinat mare, apa si in componenta caruia intra sau nu alcool. Daiginjo-shu se face din faina de orez, apa, iar prezenta alcoolului este si de aceasta data aleatorie.
Nigri SushiSushi e un preparat foarte estetic si hranitor pe baza de orez si peste in general.Mai cunoscute sunt 2 tipuri de sushi:
-nigiri sushi -un fel de sarmaluta de orez pe care se pune o bucata de peste crud cu putin sos picant wasabi. Sarmaluta se inveleste intr- o mica bucata de alge de mare.
-maki sushi (aka roll) = un fel de rulada facuta pe o foaie de alge marine pe care se pune un strat de orez fiert si peste crud + alte ingrediente gen avocado, castraveti etc.
Pilaful-este dintre cele mai folosite garnituri din orez.Italienii il fac fierband orezul cu ceapa si morcovul si de multe ori tin apoi la rece acest pilaf urmand a-l folosi pentru prepararea rizottoului in restaurante cand se grabesc.Grecii il fac mai pufos cu putina supica dar nu lipicios si nici zemos, este un orez fiert in zema de carne sau in ciorba cu bulion.Se baga la cuptor si se serveste in special la nunti cu suc de lamie si unt alaturi de carne.In bucataria afgana se fierbe orezul basmati intr-un sos asemanator borsului la gust si se serveste cu miel, pui sau vita.La noi pilaful e mai mult o garnitura la friptura de pasare, in mare se face calind ceapa, morcov si alte legume dupa plac si adaugand orezul si putina zeama de carne.In functie de zona se adauga si diverse verdeturi, condimente si carne fripta.
Pilaf de orez
Varietati de orez
Din punct de vedere botanic, se cunosc circa 32 de varietati de orez!
Orez Cultivat
Iata cateva varietati mai cunoscute:
Orezul Basmati -este socotit cel mai bun din lume. Are bobul lung, este parfumat si, daca este corect gatit, are o textura absolut exceptionala;este ideal pentru salate si garnituri
Comune(Originaria)-bob mic, rotunjit cu timp de fierbere superior orezului mai alungit.Folosit in special la prepararea deserturilor.Timp de fierbere 12-13 minute.
Padano-are o forma rotunjita dar totusi este mai lung decat varietatea comune.Fierbe in 13-14 minute si e recomandat pentru supe.
Vialone nano-cu bobul de lungime medie darmai rotunjit.Are o concerntratie de amidon mai ridicata, e mai rezistent la fierbere.Se preteza foarte bine la rizotto si fierbe 14-15 minute.
Orezul brun-se obtine prin decorticare superficiala doar a stratului esterior, cel interior conferindu-i fibre si nutrienti (vitamina B1).Are nevoie de timp mai mare de fierbere.
Orezul negru-are boabe scurte care devin indigo dupa tratamentul termic.
Orezul rosu-din Camargue este rezultatul natural al combinatiei dintre orezul salbatic si cel cultivat si detine proprietati nutritive exceptionale, fiind bogat in Vitamina E si antioxidanti naturali
Orezul parfumat Thai – originar din Tailanda are o aroma subtila de nuca si pandanus.
Orezul salbatic – inchis la culoare, foarte hranitor si placut la gust. In ciuda denumirii, nu este orez propriu-zis, ci semintele unei plante erbacee salbatice, native din America de Nord.
Indica-originar din India , care se gaseste si in numeroase alte tari;este un orez cu bob lung, subtire, cu aspect cristalin, rezistemt la fierbere(timp de fierbere 18-20 minute) dar absoarbe putin condimentele.
Japonica-(trecut din China in Japonia)are bobl scurt, absoarbe bine savoarea dar rezista greu la fierbere;
Orezul in timp
Cele mai vechi mentiuni ale orezului in istorie apar in jurul anilor 5000 i.e.n. in China centrala si nordul Indiei.
Incepand cu secolul III i.e.n., culturile de orez cuprind intreaga Asie, din Indonezia, Tailanda si Japonia pana in vestul Asiei, in Persia
Orezul ajunge in Europa (Grecia) abia in 320 i.e.n., adus de Alexandru cel Mare.
Arabii l-au introdus in delta Nilului in jur de 600 e.n. In secolul XI turcii au fost cei care au ajutat la raspandirea orezului in Europa de Sud-Est, in timp ce maurii l-au adus in Spania, de unde s-a raspandit si in Italia.
Primele culturi de orez din Statele Unite apar in Carolina in jurul anului 1696
Orezul hraneste 2/3 din populatia globului!
Beneficiile orezului
Orezul are un continut bogat in vitamine A si complexul B care insa dispare complet in procesul de albire si lustruire. Mai contine hidrati de carbon, materii grase, calciu, fosfor, potasiu, fier precum si alte microelemente necesare organismului uman.
-orezul este hipotensor si astringent. Datorita continutului mare de potasiu orezul este un aliment important in controlul tensiunii arteriale;
- prin consumul de orez nedecorticat, brun, se pot preveni bolile de inima, diabetul si complicatiile acestora, bolile de rinichi si obezitatea ;
-orezul brun contine uleiuri nesaturate care ajuta la scaderea colesterolului;
-datorita continutului de amidon este folosit si in cosmetica in fabricarea pudrelor si sampoanelor pentru cei cu piele grasa.
In incheiere trebuie sa multumim ca exista aceasta cereala hranitoare si usor de preparat si sa o includem cat mai des in meniurile noastre !
Un serviciu oferit de CComment