Specie: Capsicum Annuum

Origine: Mexic

SHU:  5 000–8 000

Nivel iute: mediu sus

Aredeiul Puya este similar cu Guajillo, dar este mai mic și mai iute. Este adesea folosit pentru aroma sa fructată mai putin pentru pulpa sa, ceea ce înseamnă că este pasat, piure sau tăiat cubulețe, apoi făcut într-un sos. Poate fi înmuiat în apă pentru a scoate aroma, iar apoi apa poate fi folosită în mâncare.

Ardeii iuti puya sunt lungi, plati, conici și oarecum curbati. De obicei cresc de 7 până la 10 cm lungime. Coaja este de un roșu purpuriu intens și pot deveni și mai închisi. Seamănă destul de mult cu ardeii guajillo și sunt adesea confundați pentru ei, deși în general sunt de obicei mai mici decât guajillos.

Acesti ardei sunt de obicei folosiți uscati, așa că sunt culesi târziu aproape de maturitate. Acest lucru duce la roșul purpuriu bogat la culoarea aproape violet pe care o vedeți la ei. 

Puya poate fi folosit și ca topping pentru pizza sau pentru preparate din carne, precum carne de porc, vițel, pește și pui.

puya ardei iute ro

Un serviciu oferit de CComment