Specie: Capsicum Annuum

Origine: Mexic

SHU:  2 500–5 000

Nivel iute: mediu sus

 

Un ardei guajillo sau chaj guajillo (chile guajillo în spaniolă, însemnând păstăi mari) este forma uscată a ardeiului mirasol, o varietate primitivă de ardei iute din specia Capsicum annuum și este al doilea cel mai des utilizat în bucătăria mexicană după poblano (ancho). Statul mexican Zacatecas este unul dintre principalii producători de ardei guajillo. Există două soiuri principale care se disting prin dimensiunea și factorii de iuțeală. Guajillo puya este cel mai mic și mai iute dintre cele două (puyar, în spaniolă, înseamnă să înțepi sau să scârțâie). În schimb, guajillo mai lung și mai mare are o aromă mai pronunțată, mai bogată și este ceva mai puțin picant.

Iuțeala sa (de 2.500 la 5.000 pe scara Scoville) este considerată ușoară până la medie. Ardeii guajillo sunt foarte folosiți în bucătăria mexicană.

Câteva feluri de mâncare mexicane în care guajillo chile este un ingredient principal sunt: chilate sau mole de olla, pambazos, consomés și carne adobada.

 guajillo ardei iute ro

Un serviciu oferit de CComment