Capsicum Chinense

De origine din bazinul Amazonului aceasta specie de ardei se gaseste atat in varianta salbatica cat si in varianta domestica. Cel mai vechi Capsicum Chinense a fost descoperit sub forma unui singur ardei intact in pestera Guitarrero din Peru si este datat 6500 ic (probabil este o forma salbatica). Se pare ca domesticirea Capsicum Chinense a avut loc in anul 2000 ic in muntii Anzi. In aceasta categorie se gasesc cele mai iuti specii de ardei.

Denumirea științifică a speciei, Capsicum Chinense sau Capsicum sinensis ("Capsicum chinezesc") este o denumire greșită. Toate speciile Capsicum își au originea în Lumea Nouă. Nikolaus Joseph von Jacquin (1727–1817), un botanist olandez, a numit în mod eronat specia în 1776, pentru că el credea că sunt originare din China datorită predominanței în bucătăria chineză după introducerea lor de către exploratorii europeni.

Din specia capsicum chinese fac parte:

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Brazilia

SHU: 100 000 SHU

Nivel iute: foarte iute

Bolivian Bumpy Chili este rezultatul încrucișării Curcubeului Bolivian cu Yellow Bumpy. Ardeii se coac până la galben strălucitor și prezintă câteva tonuri minunate de violet/cupru în drum spre coacere. Aceasta speciae are o aromă foarte fructată și o iuteala mare, tipică soiurilor capsicum chinese. Plantele cresc foarte compacte și stufoase și se potrivesc bine chiar și într-un ghiveci mic.

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Brazilia

SHU: 500 to 1,000 SHU

Nivel iute: foarte iute

Biquinho  sunt cunoscuți și sub denumirea de ardei cu Cioc Mic (sau „picături dulci” atunci când sunt murați). Această specie de ardei iute este extrem de rară si face parte din categoria capsicum chinese, aceeași specie ca unii dintre cei mai iuti ardei din lume. Are forma unui cioc mic, rotunjit în partea de sus cu un vârf distinct și lungime de doar un centimetru. 

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: SUA

SHU: 125 000 - 325 000

Nivel iute: mediu sus

Este greu să ascunzi la ce să te aștepți de la ardeiul Limba Diavolului (Devil's Tongue) - totul este descris în nume. Vei găsi o mega iuțeală, care este întruchipată într-o formă de habanero răsucită și pliată - ca limba deformată a diavolului însuși. Iuțeala extremă a ardeiului, aroma fructată și nuanța vibrantă fac ca Limba Diavolului (Devil's Tongue) să fie perfect pentru salsa și sosuri extreme.

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Denbighshire și Nottingham, UK

SHU: 2 480 000

Nivel iute: extrem de iute

Respirația Dragonului (Dragon's Breath) este un soi de ardei iute testat oficial la 2,48 milioane SHU, acesta  îl face al doilea cel mai iute ardei din lume  după Pepper X (care a rămas numărul unu, de asemenea, neconfirmat de Guinness World Records din 2021). Pentru că rezultatele măsurătorilor sunt foarte diferite, Guinness World Records încă considera Carolina Reaper drept cel mai iute ardei din lume.

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Dorset, Anglia

SHU: 1 000 000 - 1 500 000

Nivel iute: extrem de iute

Dezvoltarea Dorset Naga a început lângă Dorset, Anglia, în jurul anului 2001, când Joy și Michael Michaud de la „Peppers by Post” au cumpărat o plantă Naga Morich de la un magazin de alimente orientale din sudul Angliei. 

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Italia

SHU: 1 400 000+

Nivel iute: extrem de iute

Originar din Italia, acest ardei distructiv te va lăsa fără cuvinte. Cu iuțeală comparațivă cu Carolina Reaper, asigură iubitorii de iute că vor fi mai mult decât mulțumiți. Acest ardei este încărcat cu vene și picură uleiuri iuți de capsicină.

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: UK

SHU: 1 300 000

Nivel iute: extrem de iute

La 1,3 milioane de unități Scoville, Armaghedonul se apropie de notoriul Carolina Reaper (1 500 000 SHU), crescut în America și are un nivel de iuțeală comparabil cu unele spray-uri cu piper. Nu este pentru cei slabi de înger!

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Necunoscută

SHU: 500 - 5 000+

Nivel iute: foarte iute

Acest soi de ardei iute este foarte asemănător cu habanero dar are caneluri mai puternice și este mult mai puțin iute. Se spune că este o încrucișare a unor ardei Scorpion Ciocolată și a unor ardei  necunoscuți. 

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Necunoscută

SHU: 1 000 000 +

Nivel iute: extrem de iute

Celebrul Șarpe Sepia (Sepia Serpent) este un ardei hibrid nou, nascut prin incrucisarea dintre un Trinitad Butch Taylor si un Douglah Brown, are un iute exploziv, multi sustin ca acesta si Brown Bhutlah pot fi chiar mai iuți decat Carolina Reaper.

 

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Marea Britanie

SHU: 800 000 - 1 000 000

Nivel iute: extrem de iute

7 Pot Bubblegum (traducere: gumă de mestecat) este o variantă de ardei iute foarte unică și rară creată în Marea Britanie de John Harper. Ceea ce face ca acest ardei să fie atât de diferit nu este numele, nu este gustul iute, ci culoarea roșie care pare să urce pe tulpină. Roșul pe care îl vedeți în imagine este nealterat și se vede în ultimele zile de coacere. Este singurul ardei cunoscut la care codița care leaga ardeiul de tulpină devine roșie!

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: NE India & Bangladesh

SHU: 1 000 000

Nivel iute: extrem de iute

Wraith este un ardei iute remarcabil de compact, care rodește mult mai devreme și este mai productiv decât orice soi comparabil. Deși foarte iute, ardeii iuti au o aromă bună de citrice și sunt potriviti în special pentru a face murături și sosuri.

Ardeii iuti cresc în ciorchini și sunt atât de dens comasati pe ramuri încât pot fi adunați în pumni.

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Secretă

SHU: 2 200 000

Nivel iute: extrem de iute

Un ardei iute nou și exclusivist! Zing este o încrucișare între alți ardei super iuți, dar aceste soiuri vor rămâne secrete. Creatorii lui Zing spun că este mult mai iute decât actualul deținătoar al recordului mondial, Carolina Reaper.

Specia Zing nu este încă stabilă, așa că ne putem aștepta la forme și culori diferite. Dar toate acesta vor fi super iuți.

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine:Trinidad and Tobago

SHU: 1 200 000

Nivel iute: extrem de iute

Trinidad Moruga Scorpion Green este un ardei iute originar din satul Moruga, Trinidad și Tobago. Este unul dintre cei mai iuti ardei din lume. În 2012, Institutul Chile Pepper de la Universitatea de Stat din New Mexico a identificat Trinidad Moruga Scorpion drept cel mai iute ardei la acea vreme, cu o iuteala de 1,2 milioane de unități pe scala Scoville (SHU). 

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Africa

SHU: 125 000 - 400 000

Nivel iute: foarte iute

Fatalii este un soi de ardei iute dezvoltat în sudul sau centrul Africii din ardei iute adusi din America. Este descris ca având o aromă fructată, de citrice, cu o grad de iute comparabil cu habanero, de care este înrudit și din care este posibil să fi derivat.

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Jamaica

SHU: 80 000–400 000

Nivel iute: foarte iute

Scotch Bonnet (Traducere: Boneta scoțiană) este ardeiul național în Caraibe - este cel mai utilizat în bucătăria regiunii. Se dezvoltă rapid. Este posibil să vedeți ardei Scotch Bonnet etichetați în magazine și în piețe drept „ardei iute” sau „ardei mari”.

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Necunoscută

SHU: 125 000 - 400 000

Nivel iute: foarte iute

Acesta este un soi de ardei iute foarte rar intâlnit.

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Brazilia

SHU: 20 000 - 30 000

Nivel iute: mediu sus

Ardeiul alb Chupetinho este un ardei iute frumos și rar din Brazilia. Este cunoscut și sub denumirea de Pimenta de Bico sau Chupetinha, care tradus înseamnă „mic mamelon de cauciuc” și puteți vedea de ce.

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Fort Mill, Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii

SHU: 1,569,300 (în medie)

Nivel iute: extrem de iute

Carolina Reaper este o planta din specia Capsicum Chinense. Dezvoltat de crescătorul din Carolina de Sud, Ed Currie, Carolina Reaper este ardeiul roșu și noduros, cu o textură inegală și o coada mică ascuțită.

Scrie comentariu (0 Comentarii)

Specie: Capsicum Chinense

Origine: Australia

SHU: 300 000 - 500 000

Nivel iute: foarte iute

Acest ardei iute hibrid este remarcabil si a fost dezvoltat de "Chilli seedz" și botezat de Ross Barber. Are o textura si o culoare absolut remarcabile care iti vor taia respiratia!

Scrie comentariu (0 Comentarii)